NPF och beroendeproblematik: Utmaningar och strategier

NPF och beroendeproblematik: Utmaningar och strategier

Personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) står ofta inför unika utmaningar, särskilt när det gäller beroendeproblematik och riskbruk. Det komplexa sambandet mellan NPF och beroende kräver en noggrann förståelse och anpassade strategier för effektiv hantering av dessa tillstånd.

Utmaningar för personer med NPF och beroendeproblematik

ADHD

I mitt arbete har jag mött många människor med NPF-diagnoser som, till stor del, hamnat i missbruk och beroende. För individer med ADHD kan beroendet ofta vara en följd av ett ständigt sökande efter “kickar” i kombination med svårigheter att stå emot impulser och tänka långsiktigt. Andra har tagit droger i självmedicinerande syfte för att helt enkelt försöka få en mer dräglig och välfungerande vardag. Vi vet idag att personer med ADHD-diagnos löper en betydligt högre risk att utveckla beroende än personer utan diagnos.

Autism

För personer med autism, som kanske snarare tenderar att överanalysera situationer, kan alkohol och droger upplevas som befriande då ruset tillfälligt leder till att sociala spänningar släpper och spontanitet blir möjligt. Det faktum att alkohol och droger, på kort sikt, lindrar flera av de funktionsnedsättande NPF-symptomen bidrar så klart till att risken ökar för att ett missbruk eller beroende ska uppstå.

"Viktigast av allt: Kom ihåg att du inte är ensam, att hjälp finns att få och att det aldrig är för sent att förändras."

Strategier inför högtider för personer med NPF och beroenderisk

Under högtider som påsk och jul, när festligheter och alkoholtillgång ökar, är det viktigt att personer med NPF och samtida riskbruk/beroende är extra försiktiga. En bra strategi är att undvika att vara ensam under dessa dagar. Om du inte har någon att umgås med kan lokala kyrkor ofta erbjuda aktiviteter.  

Dessutom är det viktigt att ha en konkret plan för hur du ska hantera suget om/när det uppstår. Planen behöver inte vara komplicerad eller lång – oftast räcker det att du listar fyra punkter:

  • Ring någon som du känner dig trygg med när suget blir stort
  • Aktivera dig med sysslor som får dig att må bättre eller sysslor som skingrar tankarna. Många upplever exempelvis att fysisk aktivitet och praktiskt arbete hjälper mot sug, oro och ångest.
  • Ta hjälp och ring en hjälplinje om inte kan eller känner dig bekväm med att ringa en vän eller familjemedlem, till exempel Alkohollinjen, Unga i AA eller Anonyma Narkomaner.
  • Viktigast av allt: Kom ihåg att du inte är ensam, att hjälp finns att få och att det aldrig är för sent att förändras."

Vi har samlat ett flertal stödlinjer i denna broschyr. Du kan även ladda ned broschyren som PDF.

Önskar du komma i kontakt med psykolog för beroendeproblematik?

Klicka här för att komma till våra psykologer

Läs mer om alla våra behandlingar här

Bonliva Care erbjuder neuropsykiatriska utredningar för barn, ungdomar och vuxna och psykologisk samt medicinsk behandling. Våra mottagningar har korta köer och vi tar emot patienter från hela Sverige – antingen via privat finansierad utredning/behandling eller genom remiss från hemregionen.

Sarah Camejo är PLA-psykolog (psykolog med psykologiskt ledningsansvar). Hon arbetar främst med att säkerställa kvalitén och med att utveckla den kliniska verksamheten på Bonliva Care.