På Bonliva Care vill vi möta varje patients unika behov, där fokus ligger på att anpassa vården efter individen. Det gäller även i matsituationen, något som Helena, legitimerad psykolog och medförfattare till den nya kokboken för barn med NPF-diagnoser* har satt ljuset på. I en exklusiv intervju delar Helena med sig av hur kokboken kom till och hur man kan få en bättre upplevelse kring matbordet hemma.
Resan till kokboken
Helena har arbetat inom psykiatrin sedan 2010, främst med neuropsykiatriska utredningar och behandlingar. Under 2023 startade hon eget företag och började arbeta som konsult, där hon även föreläser och genomför utredningar.
Men det var i rollen som både psykolog och anhörig till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som idén om en kokbok föddes tillsammans med de andra medförfattarna Sara Ask (leg. Dietist) och Julia Esters (leg. Psykolog). Tillsammans med Sara och Julia såg de behovet av att samla kunskap kring NPF och mat på ett lättillgängligt sätt.
– Vi hade alla tre mött svårigheterna med mat och NPF både professionellt och bokstavligen i våra egna kök. Behovet av både information och tips och råd var stort, berättar Helena.
Mat anpassad för hela familjen
En fråga som föräldrar kan ställa sig är om det behövs specifika recept för barn med NPF? Helena förklarar att det inte handlar om att skapa särskilda NPF-recept, utan snarare om att utgå från barnens svårigheter och skapa förståelse för dem. Målet är att måltiden ska bli en trevlig och avslappnad upplevelse, där ingen behöver känna sig stressad. Helena betonar vikten av att sänka kraven och i stället bygga vidare på det som fungerar.
– Våra recept är anpassade för att alla vid matbordet ska hitta något att äta sig mätta på, säger hon.
Matglädje genom variation och trygghet
Ett viktigt råd från Helena till föräldrar som kämpar med varierad kost är att utgå från vad barnet gillar och sedan gradvis introducera nya rätter. Detta kan ta tid, men genom att undvika stress och fokusera på det som fungerar kan man på sikt skapa en trygg miljö vid matbordet.
– Vi går igenom begrepp som ‘food chaining’, där man exempelvis kan börja med chicken nuggets och sedan närma sig andra panerade eller opanerade livsmedel, förklarar hon.
– Vi har också hittat några gemensamma faktorer i maträtterna som brukar accepteras av de flesta: Mixade lena rätter, krispig mat och ”tacofierad” mat där alla plockar ihop sin måltid på egen hand. I boken har vi många exempel på hur måltiderna kan komponeras.
– Det viktigaste är att försöka komma bort från tanken om hur det ‘borde’ vara och i stället skapa en miljö där barnen känner sig trygga. Det är då nyfikenhet och möjligheten att våga testa nytt kan växa fram, säger Helena.
Helenas arbete som psykolog och konsult
Helena jobbar även som psykolog och konsult genom Bonliva Care där hon genomfört neuropsykiatriska utredningar. För henne var detta ett naturligt första steg som konsult, och hon beskriver hur hon med glädje tog uppdrag runt om i landet.
– När jag startade eget så var det ett naturligt första steg att arbeta som konsult. Jag genomförde neuropsykiatriska utredningar för Bonliva och fick jag dels möjlighet att resa till andra orter och ta uppdrag, det kändes meningsfullt att avlasta den reguljära vårdens långa väntetider med att utreda på plats där patienterna bodde.
– Jag bor i Stockholm och har inte möjlighet att flytta, men under mina barnfria veckor var jag fri att ta uppdrag på olika platser ilandet, där tillgängligheten för just NP-utredningar ofta har varit begränsad. Det kliniska arbetet med patienter är det absolut roligaste med att vara psykolog, och jag upplevde att behovet av våra utredningar var stort.
– I och med regionernas tuffa läge och lågkonjunkturen har tyvärr många patienter fått vänta länge på vård och behandling, och jag hoppas snart att kunna ta nya uppdrag ute i landet igen, avslutar Helena.
NPF-kokboken av Helena Cloodt finns att köpa online eller i butik.
* Begreppet NPF är en förkortning av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. ADHD/ADD och autism definieras alltså inte som psykiatriska sjukdomar utan som medfödda funktionsnedsättningar. Det betyder att personer med ADHD/ADD och/eller autism upplever svårigheter eftersom närmiljön och samhället inte är anpassat efter deras sätt att fungera.
Bonliva Care erbjuder neuropsykiatriska utredningar för barn, ungdomar och vuxna och psykologisk samt medicinsk behandling. Våra mottagningar har korta köer och vi tar emot patienter från hela Sverige – antingen via privat finansierad utredning/behandling eller genom remiss från hemregionen.