Rutiner kring mat och semesteravslut för barn med NPF

 Rutiner kring mat och semesteravslut för barn med NPF
Rebecca Holmqvist, legitimerad psykolog, delar med sig av praktiska tips för att hjälpa familjer att navigera dessa utmaningar.
För barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som autism och ADHD, kan sommarens avbrott i vardagsrutiner och måltider innebära både stress och möjligheter. Rebecca Holmqvist, legitimerad psykolog, delar med sig av praktiska tips för att hjälpa familjer att navigera dessa utmaningar och förbereda för en smidig övergång till skolrutiner.

Upprätthålla matrutiner under och efter sommaren

Att hålla i befintliga matrutiner och använda bildstöd eller tydliga scheman är avgörande under sommarlovet. Jag rekommenderar att familjer använder ett rullande matschema som upprepas varje vecka, dels för att underlätta för er föräldrar, dels för att minska osäkerhet och stress för barnet.  

Om det fungerar att äta ute: För barn som är selektiva med maten eller behöver förberedelser innan måltider, rekommenderar jag att ni pratar med restaurangen i förväg. Se till att maten som barnet förväntar sig finns tillgänglig och boka gärna ett lugnt hörn för att äta i fred.

Smidig övergång till skolrutiner

Att förbereda barnen för skolstart genom att gradvis justera sov- och måltidstider är nyckeln till en mindre stressig start på läsåret. Inkludera barnet i planeringen och gör dem om möjligt delaktiga i att sätta upp rutiner, vilket ger dem en känsla av kontroll och delaktighet. Detta är viktigare ju äldre barnet är. Att koppla ihop sömn- och matrutiner ger en stabil grund för barnet. Förberedelser som att besöka skolan i förväg eller organisera skolväskan kan minska ångest och bygga upp positiva förväntningar.

Praktiska tips för att upprätthålla matrutiner under och efter sommaren:

  • Bibehåll befintliga matrutiner och använd bildstöd eller tydliga scheman.
  • Använd ett rullande matschema som upprepas varje vecka för att minska stress och osäkerhet.
  • För ätande ute: Kontakta restaurangen eller kolla menyn på hemsidan i förväg för att försäkra att rätt mat finns och försök reservera en lugn plats i lokalen.

Praktiska tips inför skolstart:

  • Justera gradvis sov- och måltidstider inför skolstarten för en smidigare övergång.
  • Inkludera barnet i att sätta upp rutiner för att ge dem en känsla av kontroll.
  • Koppla ihop sömn- och matrutiner för en stabil grund.
  • Förbered genom att besöka skolan i förväg och organisera skolväskan för att bygga upp positiva förväntningar och minska oro.
  • Använd ett rullande matschema som upprepas varje vecka för att minska stress och osäkerhet.

Genom att följa dessa råd kan du som förälder hjälpa ditt barn att inte bara hantera sommarens utmaningar utan även förbereda er inför stundande skolstart.

Sarah Camejo är PLA-psykolog (psykolog med psykologiskt ledningsansvar). Hon arbetar främst med att säkerställa kvalitén och med att utveckla den kliniska verksamheten på Bonliva Care.